lauantai 19. syyskuuta 2009

"I' m gonna let you finish..."

Törmäsin sattumalta torstai-iltana ilmeisesti varsin laajalle levinneeseen "memeen", joka sai alkunsa MTV:n 2009 Video Music Awards -gaalasta. Sivusto, jolla itse aiheeseen tutustuin on Livejournal -yhteisö CAPSLOCK_BLEACH, joka nimensä mukaan keskittyy yhteen fandomiin, japanilaiseen manga-ja animesarja Bleachiin. Ideana on yksinkertaistetusti kirjoitttaa kaikki viestit CAPSLOCKILLLA ja muun muassa yhdistellä Photoshopissa yksittäisiä animaatioruutuja tai otoksia sarjakuvasivuista kulloinkin pinnalla oleviin ilmiöihin.

Luennolla puhuttiin "osallisuuden genreistä" ja tästä voisi tunnistaa ainakin piirteitä harrastamisesta, fandomin sisällä toimimisesta ja mediatuottamisesta. Kenties jopa Henry Jenkinsin "konvergenssin kulttuurista", jossa kuluttajat itse luovat yhteyksiä hajanaisen tuntuisten mediasisältöjen välille. Kyse on siis remixauksesta eli media-ainesten uudelleen yhdistelystä. Kyse on myös sosiaalisesta toiminnasta, jossa, tässä tapauksessa, tarkastellaan yhdessä humoristisia yhteyksiä oman fandomin ja "muun maailman" välillä.

Itse en sattunut MTV:n palkintojen jakoa seuraamaan, mutta ensimmäiseen viestiin upotettu video selvitti asiaa varsin havainnollisesti. Taylor Swift sai palkinnon parhaasta naispuolisen esiintyjän videosta ja alkoi pitää kiitospuhettaan, jonka Kanye West keskeytti kiipeämällä myös lavalle ja sanomalla, että (niinikään ehdolla olleen) Beyoncén video oli "yksi kaikkien aikojen parhaista". Videon alta löytyy vielä litteroitu versio Kanyen kommentista ja kuvankäsittelyohjelmalla tehty mallisuoritus, jossa Kanyen kuva ja asiayhteyteen sopivaksi muokattu kommentti on liitetty animaatioruutuun. Viimeisenä on valmis "pohja" ja kehotus tehdä oma tuotos samasta aiheesta. Vastauksia viestiin on tullut kolmen päivän aikana 60 ja niissä on yhteensä 11 eri Kanye-aiheista kuvakollaasia. Lähes poikkeuksetta vitsikkyyden tajutakseen lukijan pitäisi seurata kyseistä animesarjaa, sillä Kanyen suuhun laitetuissa kommenteissa kierrätetään sarjassa sattuneita asioita: kuolemia, saavutuksia ja "saavutuksia" ("best emo-tears ever", etc). CAPSLOCK_BLEACH ei ole kuitenkaan Kanye-ilmiön alku ja vastaavanlaisia kuvia löytyy esimerkiksi celebuzz.com:ista, jossa niitä on tällä hetkellä 37.

Tunteita (yleisimpinä nähtävästi ärtymystä ja huvittuneisuutta) nostattanutta asiaa voidaan tällä tavoin käsitellä kollektiivisesti huumorin ja kuvallisen leikin keinoin. Tämä taas on varsin sopivaa jatkumoa digitaalisen ajan osallisuuden kulttuurille mataline julkaisukynnyksineen ja yhteisöllisine toimintoineen.



CAPSLOCK BLEACH ja Kanye West.


Kuvagalleria, johon on on koottu erinäisiä Photoshop-tuotoksia otsikolla "Kanye Ruins People's Moments".


Barrack Obaman kommentti Kanyen toimista erään haastattelun yhteydessä.


Kanye West pyytää anteeksi Taylor Swiftiltä Jay Leno Show'ssa


Kanye ei olekaan ensimmäistä kertaa "pappia kyydissä": kts. MTV VMAs 2006.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti